De azért nem árt pár dologra odafigyelni, mielőtt házi barkácsba kezdünk. Ezért adunk néhány tippet azoknak, akik erre a hétvére tervezik átpatkolni a járgányt.

 

  • Ne halogassuk. Tényleg ne. Mivel a téli gumik magasabb hőmérsékleten könnyebben kopnak, ezért a téli időjárástól megviselt gumiink igen hamar balesetveszélyes károsodást szenvedhetnek. Ráadásul ha időben cseréljük őket, elkerülhető a túlzott mennyiségű kopás és akár két szezont is kihúzhat a gumikészletünk.
  • Akár otthon cseréljük a gumit, akár szervizben, általában a cserekészlet a garázsban/kamrában/padláson végzi a következő váltásig. De nagyon nem mindegy, hogy tároljuk. Az például kapásból érdemes elfelejteni, hogy zárt nejlonzsákban a sarokba kerüljön, mert a befülledés nem tesz jót neki. Mielőtt eltesszük, figyeljünk arra, hogy alaposan tisztítsuk át és szárítsuk meg, majd nyitott, jól levegőző tárolóban küldjük téli/nyári álomra. Ha magában tároljuk, legjobb ha egymás mellé állítjuk őket, a felnin lévőket viszont egymásra fektetve érdemes felsorakoztatni.
  • Mire cseréljünk? A legfontosabb, hogy ne hagyjuk magunkat megvezetni a szomszéd Józsi bácsi által ránk sózott „megkímélt” gumikkal.
  • Hová tegyük a selejtezendő gumikat? Nos semmiképp se vagdossuk, vigyük ki a szemétégetőbe és hasonlók. Szervizben ez egyszerű, mert mi gondoskodunk a szakszerű megsemmisítésről.

Ne feledd: a legfontosabb magunk és mások biztonsága: pár ezer forinton spórolással tízezres vagy százezres kárt is okozhatunk. Ha bizonytalan vagy abban, hogy sikerül-e megfelelően a garázsban gumit cserélni, hozd szervizbe!